Wij helpen u
graag verder!
Digitale ketenintegratie
Een van de belangrijkste schakels in de maakindustrie is de toeleverantie van grondstoffen, onderdelen en halffabricaten. Sinds de jaren 1970 speelt automatisering daarin een rol. Terecht, want timing is alles om de productieprocessen op gang te houden. Maar het wordt pas optimaal als fabriek en toeleverancier in staat zijn om real-time gegevens uit te wisselen: ketenintegratie.
Binnen de maakindustrie is ‘enterprise resource planning’ (ERP) sinds eind vorige eeuw een belangrijke tool om te zorgen voor het plannen van productieprocessen. Dit terrein is traditioneel voorbehouden aan de inkopers die moeten zorgen dat de juiste grondstoffen aanwezig zijn. Maar de efficiëntie is daarbij vaak ver te zoeken. De helft van de tijd gaat op aan het overtypen van orders en het najagen van de leveranties. En overzicht houden is lastig, want de gegevens nodig voor de supply chain komt voor vier vijfde van buiten de organisatie.
En die gegevens zijn essentieel, want ze bevatten informatie over de status van de leveringen: komt het op tijd, is het compleet en zo niet, wanneer komt het dan wel? Veel productiebedrijven kampen met te veel handmatige orderhandelingen. En daarbij is er te weinig inzage in de levering. Zodra een order de deur uit is gegaan, meestal per e-mail, is het moeilijk overzicht houden. Het is niet duidelijk of de gevraagde aantallen geleverd kunnen worden of wanneer je deze levering kan verwachten. Zelfs wanneer een ERP-pakket wordt gebruikt, is nog niet gezegd dat alle problemen verholpen zijn. Orders moeten vaak alsnog met de hand worden ingevoerd in het systeem bij de leverancier. Hetzelfde geldt aan de kant van de fabriek, waar de orderbevestiging, met leverdata, prijs en voorwaarden, ook handmatig moet worden verwerkt. De gegevens moeten dus twee keer ingevoerd en bijgehouden worden. Het gevolg is gefragmenteerde orderinformatie in verschillende systemen. Tel daarbij dat afspraken over de orders vaak ergens verstopt zit in een e-mail, die ook nog eens persoonsgebonden is, dus niet door iedereen binnen de organisatie kan worden ingezien.
De oplossing zit in ketenintegratie: real-time uitwisseling van data tussen de verschillende ERP-systemen bij de het productiebedrijf en de toeleverancier. Zo weten beide partners in de keten wat de status is van een order en de levering. Dit voorkomt communicatieproblemen: er is maar één versie van een specifieke order/orderbevestiging en iedereen weet waar die aan toe is. Bovendien kijkt iedereen in beide organisaties naar dezelfde data. Dat biedt ruimte om de focus te leggen op het oplossen van situaties waar het mis dreigt te gaan: een order die nog niet bevestigd is, maar ook wanneer een levering onverhoopt vertraging dreigt op te lopen.
Uit gegevens van maakbedrijven die al werken met ketenintegratie is bekend dat dankzij real-time communicatie de doorlooptijd van order tot levering met twee tot vijf dagen kan worden ingekort. Dat betekent ook dat er vaker ‘just-in-time’ geleverd kan worden waardoor minder voorraad aangehouden hoeft te worden. En het heet niet voor niets ‘ketenintegratie’: vaak hebben toeleveranciers aan hún inkoopkant ook vergelijkbare gegevensuitwisseling met partners. In de praktijk komt het erop neer dat de doorloop van de productie gestroomlijnder verloopt, wat lagere kosten en snellere levering betekent.
Ketenintegratie biedt ook volop mogelijkheden voor de toekomst. Ook binnen leveranciersketens doen nieuwe technologieën hun intrede: artificial intelligence, blockchain. De volgende generatie ERP is in staat om te voorspellen wanneer inkoop van grondstoffen plaats moet vinden en bestelt deze helemaal zelfstandig ruim op tijd. Wie vandaag investeert in ketenintegratie zet daarvoor al een eerste stap.